torstai 30. elokuuta 2012

2nd Grader

Miksulla on takana nyt kaksi viikkoa koulua ja kaikki on mennyt mainiosti. Ensimmäiset pari päivää kyyditsimme häntä omalla autolla kouluun ja kävin siellä myös lounasaikaan häntä auttamassa, mutta kolmannesta aamusta alkaen hän on kulkenut matkan itse koulubussilla. Bussin piti noutaa Miksu tuolta asuinalueen portilta, mutta huomattuaan, että minulla on saattaessani vauva mukana, kiva bussikuski lupasi hakea ja palauttaa Miksun jatkossa ihan kotiovelle. Siitä on apua varsinkin talven kurjemmilla keleillä, kun ei tarvitse ottaa pikkusiskoa mukaan koulubussia vastaan.

Ensimmäinen kouluaamu.

Mrs. Knox's 2nd Grade.

Itseäni jännitti Miksun koulun aloitus jonkin verran, poika kun ei vielä kieltä juurikaan osaa. Onkin ollut tosi ihana huomata, että joka päivä bussista hyppää iloinen poika, joka mielellään menee kouluun seuraavanakin päivänä. Luulenpa, että kolme kuukautta kotiympyröissä isin, äitin ja pikkusiskon kanssa on ollut ihan paras motivaattori tuohon koulunkäyntiasiaan.

Koululla isoveljeä vastassa.

Näin iloinen poika sieltä tuli ensimmäisen koulupäivän jälkeen!

Kolmannesta aamusta alkaen Miksu on kulkenut koulubussilla.


Koulupäivät ovat Suomeen verrattuna todella pitkiä, seitsemän tuntia opetusta ja koulumatkat päälle. Ihmeen reippaasti Miksu on silti jaksanut, vaikka meillä olisi kyllä vähän parannettavaa nukkumaanmenoajoissakin. Opetuksen sisältö vaikuttaa ensivilkaisun perusteella aika kunnianhimoiselta, mutta pitää muistaa, että täällä seitsemänvuotiaat ovat jo tokaluokkalaisia ja eskarissakin opetellaan jo kouluvalmiuksia. Lisäksi Miksun koulu on oppimistuloksiltaan huippuluokkaa ja tavoittet ilmeisesti sen mukaisia - tosin Miksulla on täällä hieman eri haasteet kuin useimmilla muilla luokan oppilailla. Saattaakin olla, että Suomen tokaluokka tuntuu melkein lomailulta tämän vuoden jälkeen - ellei sitten olla pahasti jäljessä Suomen kouluasioissa. Alun perin ajattelin, ettei Suomen oppimäärien seuraaminen olisi täällä konsti eikä mikään, kun poika jo lukee jonkin verran ja laskeekin melko hyvin. Nyt kuitenkin tuntuu siltä, että koulussa ja uudessa kielessä on ihan tarpeeksi hänelle toistaiseksi, joten Suomen kirjat saavat varmaankin jäädä laatikkoon näin aluksi.

Jonoon järjesty!

Kotona taas.


Yksi iso haaste on kouluruokailu, johon ei millään meinaa jäädä tarpeeksi aikaa, varsinkin kun meidän poika on superhidas syömäri. Ensimmäisinä päivinä olin lounaalla Miksua auttamassa, ja kaiken jonottamisen ja ruuan keräilyn jälkeen kun vihdoin istuimme pöytään, oli puolen tunnin ruokatauosta kulunut jo melkein viisitoista minuttia. Lounas ei kuitenkaan saa kestää edes sitä mainittua puolituntista, vaan kymmenen minuuttia ennen lounaan virallista päättymistä lapset marssitetaan jonoon ja ulos juoksemaan tai kävelemään pihan urheilukenttää ympäri. Ensimmäisenä päivänä ruokailuaikaa jäi reilut kymmenen minuuttia ja toisena kahdeksan. Miksu ei siinä ajassa saa kuin pillit maitopurkkeihin ja ensimmäisen porkkanan syödyksi. Siinä hommassa pitää siis kiriä huomattavasti, tai muuten jää kyllä nälkäiseksi.

Harvest Bar.


Lounas on täällä maksullinen, muistaakseni reilut kaksi dollaria päivässä, ja lapset maksavat sen päivittäin itse lounaskortilla. Myös omia eväitä voi tuoda jo lounaalle ja pitääkin tuoda viimeistään iltapäivän välipalaa varten. Lounaan sisältö on täällä luullakseni melko erilainen kuin Suomessa, vai miltä kuulostavat seuraavat pääruokavaihtoehdot (poimittu viime viikon listalta): Pizza, Hot Dog on a Bun, Chicken Nuggets, Beef & Cheese Nachos, Deli Torpedo Sandwich, Yogurt & String Cheese with Banana Muffin tai SunButter & Jelly Sandwich with String Cheese (kahta jälkimmäistä on tarjolla joka päivä, ja kyllä, auringonkukansiementahna - hilloleipä on ihan validi ruoka). Lähinnä pikaruokaa muistuttavien pääruokien vastapainona on oikeasti monipuolinen valikoima tuoreita kasviksia ja hedelmiä (mm. tuoreita mansikoita!), joista oli turha haaveilla ainakin silloin, kun itse olin koulussa (tosin se oli vuonna miekka ja kivi). Tänään Miksu naureskeli, että kasvispöydässä eli Harvest Barissa oli ollut myös ranskalaisia - kasvis se on perunakin! Onneksi Miksu tykkää kasviksista ja syö niitä varsin mielellään, kun vaan ehtisi.

Iltapäivästä muksut syövät luokassa kotoa tuodun välipalan, joka on meillä ollut lähinnä omppulohkoja ja muuta hedelmää, tuoremehua ja pari myslipatukkaa sekä ruisnappeja, niitä kun tuli postissa taas viime viikolla (kiitos!). Välipalan pitää säilyä lämpimässä, mikä rajoittaa aika paljon vaihtoehtoja. Kumma kyllä koulusta on kotiin päin tullut parikin kertaa tällä viikolla karkkia, jota on jaettu välipalalla omien eväiden lisäksi. Hedelmäkarkit, suolakalat ja mini-pretzelit ovat siis ihan sallittuja ja hyviä eväitä, ja sekös Miksua huvittaa. Voikin olla, että Suomen tokaluokka tuntuu aikanaan sittenkin melko askeettiselta tähän menoon verrattuna.

Koulupäivän jälkeen olemme yleensä menneet uimaan.


 Vielä on kesää jäljellä :)



3 kommenttia:

  1. Ihanaa kuulla miten Miksun koulu on alkanut! Aika rohkea poika, itellä saattas jossain määrin kantti pettää jos kaikki muut puhuisivat itelle melkein tuntematonta kieltä.. No, äkkiäs fiksu pikkuherra varmasti oppii. :) Ja ton ikäsillä taitaa olla kyllä myös aikuisia enemmän sanatonta viestintää myöskin, riittää kun ymmärtää suurinpiirtein leikin idean. :D
    Hauska kuulla miten erilaista touhua siellä on toi koulunkäynti. Meillä meni ala-asteella koko koulu ihan sekaisin päiväksi jos ruokalassa oli jonkun sopan kanssa pitsaleipää. Purkkaa ja karkkia ei muistaakseni saanut syödä edes välitunnilla.
    Nyt on ollu muuten harmillista katkoa skypeilyssä ku en oo syystä ja toisesta kerenny lehmusvalkamaan sunnuntaisin mut ens su sitten toivottavasti jutellaan! Hirmuisesti tsemppiterkkuja Miksulle, pusuja kummitytölle ja terkkuja teille molemmille! :)

    VastaaPoista
  2. Olipas kiva kuulla susta! Joo, olen tosi iloinen, että Miksun koulu on lähtenyt niin hyvin käyntiin. Joka päivä hän oppii jotain uutta ja englannin sanoja kuuluu puheessa yhä useammin. Tuo ruokajuttu naurattaa Miksuakin, eilen oli Harvest Barissa ollut jätskiä. Ehkä sitten kasvirasvajäätelöä?

    Kerro sä kanssa terveisiä sinne ja kuullaan taas sunnuntaina!
    PS. Eiks olekin hienot uikkarit Nupulla? Ne menee tällä syömisellä päälle vielä pitkään, kiitos!

    VastaaPoista
  3. Kumma käsitys kasviksista tosiaan siellä.. :D Tavallaan tykkään tosta logiikasta kyllä! Mullahan on siinä tapauksessa ruokaympyrä aina täydellisessä tasapainossa.
    Ja kyllä, uikkarit sopii neitoselle oikein hyvin! :)
    Harmittaa muuten tänpäivänen yhteys, mut ens sunnuntaina koitetaan uusiks eri nettitikuilla. :) Ei auta ku toivoa et yhteys olis sitten parempi. Terkkuja!

    VastaaPoista